Kan du dina skid-glosor

Published on by

Åk tillbaka till vårt chalet och hämta din googles så vi ta en åktur i pisterna, sen halfpipen och så kan vi avsluta med lite afterski?

Om du är ny på skidåkning, säger denna fras förmodligen mer grekiska i dina öron, och viljan att utropa ”Va?” blir mer än överväldigande. Som ny på skidor, kommer du inte bara att presenteras för adrenalinpumpande äventyr och ömma muskler som du aldrig visste att du hade. Du kommer också att presenteras för en lång lista med termer som du aldrig haft behov av att veta innan. Därför har jag sammanställt en liten lista med ord som du bör veta innan din första skidresa.

Pist

Vi kan lika gärna börja med det viktigaste – Pisten. Pisten är en ut markerad bana med syfte att ge skidåkare en trevlig resa ner för backarna. Här har man tagit bort alla, preparerad med fall snö och kompletterad med snö från snökanoner när naturen har snålat. Pisterna finns i olika svårighetsgrader, vilket indikeras av färger. Från lättast till svårast är färgerna – grön, blå, röd och svart.

offpist

Offpist innebär skidåkning utanför de markerade områdena. Det kan vara en härlig och adrenalinfylld upplevelse. Men tyvärr kan det också vara mycket farligt – särskilt om du inte har en kunskap om området. Det rekommenderas därför att offpist turer genomförs med en lokal guide.

Chalet

Ett chalet är en stuga som är särskilt lämplig om ni är många som reser tillsammans. De är oftast byggda av trä eller stenblock och skapar en mysig atmosfär. De är ofta nära backarna, har många rum och stora gemensamma utrymmen.

Ski goggles

Dina goggles du behöver definitivt på din skidsemester, eftersom det är dina skidglasögon. De ser bland annat till så att du inte får snö i ögonen. Samtidigt skyddar mot sol och vind, akta bara så att du inte får den klassiska goggle-brännan.

  goggles

Halfpipe

En direktöversättning är halvrör, och dt kanske inte säger så mycket. En halfpipe används av snowboardåkare och är ett slags ramp (formad som ett halvt rör avsågat på längden) för att få fart och göra olika hop.

Långfärdsåkning

Längdskidåkning eller Cross country på engelska, är ett sätt att åka skidor. Till skillnad från utförsåkning, där man åker uppifrån och ner, är långfärdsåkning mer varierat, eftersom man åker båda uppåt, nedåt och ålant. Längdskidåkning är en populär form av motion eftersom alla kroppens stora muskelgrupper används.

Afterski

Som ny på skidåkning, kommer du säkerligen tycka att afterski är det perfekta sättet att smälta dagens fall i pisten och adrenalin kickar. Som ordet antyder börjar afterski efter dagens skidåkning. Detta sker oftast på en lokal afterski-bar, klädd skidkläder och med stämningsfull musik dånande ur högtalarna. Här dricks Glûhwein, Jägertee och kall fatöl, medan det dansas och sjungs för glatta livet.

afterski

Med koll på glosorna, är du redo att ta på dina ski googles och göra ditt första åk ner för pisten och sedan lugna nerverna med lite after ski. Hitta din skidsemester här!

 

Leave a reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *