Din miniguide till skidliftar

Published on by

Oavsett om skidresan går till Frankrike, Österrike, Schweiz eller Italien, så kommer du som är ny på skidåkning, inte bara bekanta dig med en ny sport och muskler du inte visste att du hade. Du kommer också att bekanta sig med en helt ny sorts transport – liftar.

För att ta dig ner för pisten, måste du först ta dig upp och därför måste du använda liften. Här ger vi dig en överblick över de olika typer av liftar som du hittar på de flesta skidorter.

Knapplift

Liften består av en rund platta (knapp), som är ansluten till ett långt rör. Du tar röret mellan benen och använder plattan som stöd för att dras upp. Du har dina skidor på när du använder denna lift. När du provar denna lift för första gången, är det rimligt att tro att du ska sätta dig på plattan – det ska inte! Plattan (som ser ut som en sittplats) får endast användas som stöd.

tallerken-lift

Ankarlift

Ankarlift består av en vertikal stång och en horisontell – som ett inverterat T. I princip fungerar denna lift på samma sätt som en knapplift, med den enkla skillnad att två kan åka samtidigt. Ni ställer re på var sin sida om den vertikala stången och placerar den horisontella bakom rumpan, och så förs ni sakta upp.

t-lift

Stollift

När du transporteras upp för backen i en stollift, du sitter du på en bänk med plats för mellan två och sex personer. Det fungerar på så sätt att du ställer dig vid liften och när bänken kommer åkande sätter du dig på den. Eftersom du har skidorna på ska du placera dem i de utsedda galgar. Samtidigt måste du föra ner en spärr över benen, som hindrar dig från att falla ut. När du ska av liften igen reser du dig upp på det stället som är utmärkt och går åt sidan åt sidan, så att det finns utrymme för nästa att gå av.

stol-lift

Kabinbana

Kabin används framförallt i södra Alperna, som ett behagligt sätt att nå toppen av pisterna. Som namnet antyder består liften av kabin som dras upp längs metall kablar. Kabinen rymmer vanligtvis fyra till sex personer och man åker i regel upp utan skidor på. Dessa kan spännas fast vid dörren till kabinen. Under resan till toppen kan du njuta av utsikten över det vackra landskapet.

kabine-lift

Fick du lust att prova de spännande liftarna, hitta då din skidresa bland Sunwebs stora utbud!

 

Leave a reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *